30 Temmuz 2015 Perşembe

6.Mysql 'de "Join" Kullanımı

                         Mysql'de "Join " Kullanımı

SQL sorgulama dilinde birden fazla tablo ile çalışıyorsak tablolar arasında bir ilişki kurmak durumda kalabiliriz. Kısaca join; birbiriyle alakalı olan iki veya daha fazla tablolardan tek seferde veri çekme/filtreleme/sıralama işlemi için JOIN yapısından faydalanırız. Joinler 4 gruptan oluşur.bunlar;
  1. Inner Join
  2. Left Join
  3. Right Join
  4. Full Join


1.INNER JOİN

  • Inner join en çok kullanılan join türüdür ve her iki tablodaki ortak kayıtları döndürür.sol tablodaki(kitaplar)ve sağ tablodaki (yazarlar) veriler her iki  tablonunda birleşme şartı  "yazarlar.id = kitaplar.yazar_id" 'i sağlayarak geri dönerler. 

2.LEFT JOIN

Sol (kitaplar) tablodaki tüm değerler sağ tablodaki (yazarlar) değerlerle eşleşerek geri döner.  Kitaplar tablosunda olup ama yazarlar tablosunda olan kayıtların değeri NULL olarak geri  döner.
Null değerlerinin geri dönmesini istemiyorsak.

3. RIGHT JOIN

Sağ tablodaki (yazarlar) tüm değerler sol (kitaplar) tablodaki değerlerle eşleşerek geri döner.  Yazarlar tablosunda olup ama kitaplar tablosunda olmayan kayıtların değeri NULL olarak geri döner.

4.FULL JOİN
Full join left join ve right join ile birlikte kullanılarak ya da sadece sorgu olarak yazdığımızda iki tablonun birleşimini verir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder